Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

Wiosna ostatnio rozpieszczała nas swoimi promieniami. Postanowiliśmy poczuć przedsmak Świąt Wielkanocnych, a przy okazji pokazać, że nawet w malutkim mieszkanku dla 2 osób można zorganizować coś ciekawego. Wystarczy kilka dodatków, aby w naszym domu zagościł wiosenny, świąteczny nastrój – zobaczcie sami.

 

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

 

Święta zawsze kojarzą mi się z miłą, rodzinną atmosferą – jednak nie lubię zbytniego przepychu. Mając swoje mieszkanie (na razie malutkie i wynajmowane) mogę robić wszystko po swojemu. Wolę więc przygotować kilka naprawdę ulubionych potraw niż później coś wyrzucać – uważam, że jest to bardzo zdrowe podejście do tematu. Ostatecznie przecież święta to czas, który należy przeżywać duchowo, a jedzenie ma go nam umilać. Zdradzę więc kilka moich standardowych przepisów, które wykorzystuję co roku i pokażę Wam kilka gadżetów, które w tym roku znajdą się na moim wielkanocnym stole.

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

 

Zaczniemy od hitu, jakim jest czerwona sałatka. Tutaj akurat musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ jest to sałatka, którą należy przygotować do słoika. Do świąt pozostało jednak parę dni, więc zdążycie, a jeśli nie to można wykorzystać ją na każdą inną okazję. Jest smaczna zwłaszcza zimą, kiedy nie mamy możliwości kupienia polskich warzyw, a te dostępne w marketach biją nas po oczach swoimi cenami.

Przepis na czerwoną sałatkę

Składniki:

1kg buraków,

1kg  marchewki,

1kg kapusty,

1kg pomidorów,

1kg  cebuli

Zalewa:

6 szklanek wody,

1 szklanka octu 6% lub ½ szklanki octu 10%

9 łyżek cukru

2 łyżki soli

Liść laurowy

Goździki

Pieprz

Wykonanie: W oryginalnym przepisie jest trochę inna forma wykonania, ja sprzedam Wam swój patent, który stosuję. Buraczki i marchewkę wcześniej obgotowuje ok. 7-8 minut.

Następnie buraczki, marchewkę, pomidory kroicie w plasterki. Cebulkę w piórka. Kapustę szatkujecie. Tutaj kolejny mój patent – kapustę zasalacie 1 płaską łyżką stołową i zostawiacie na 10 minut, wtedy ona lekko kruszeje i lepiej smakuje w sałatce.

Wszystkie składniki mieszacie. Następnie gotujecie zalewę, aż do stanu wrzenia. Wrzucacie warzywa i w zależności od ich twardości (tutaj musicie uważać) gotujecie ok. 10 minut. Przekładacie do słoików i odkładacie do ostygnięcia.

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

 

Obowiązkowym elementem na stole wielkanocnym są także faszerowane jajka. Do tych na zdjęciach użyłam dwóch najprostszych past: jajecznej i makrelowej. Lubię jajka, więc nie uważam, że te faszerowane pastą jajeczną są przesadą – zwłaszcza że nie przepadam za tradycyjnym majonezem, szukam więc jakiejś odmiany. Jak zrobić pastę makrelową? Patrzcie poniżej.

Przepis na pastę makrelową

Składniki:

25 dkg makreli wędzonej

2 jajka

Pół cebuli

4 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu pikantnego

Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w piórka lub kostkę i przelewamy wrzątkiem.
Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i wyjmujemy wszystkie oście.

Następnie do blendera kielichowego wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Pastę makrelową i jajeczną wykorzystałam także do przemycenia warzyw na stół. 

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

 

 

Oprócz jedzenia ważne są także dodatki na stole świątecznym. Uwielbiam kwiaty, dlatego zawsze jest ich pełno w naszym domu, zwłaszcza wiosną. O tej porze roku warto wybierać te kwiaty, których wszędzie jest pełno ponieważ są one tanie. Teraz nasze mieszkanie wypełnione jest tulipanami i żonkilami.

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

 

Często bywam w kinie, czasem mam trochę więcej czasu przed seansem i ostatnio w takim właśnie czasie wolnym zaopatrzyłam się w świeczki jajka – w różnych kolorach. Do wyboru było naprawdę wiele różnych odcieni. Takie świeczki jajka możecie wykorzystać jako dekorację stołu, część stroika lub możecie postawić je na parapecie – są ozdobą minimalistyczną i wyglądają pięknie. W Auchan były one w bardziej żywych kolorach, w Nanu-Nanu takie świeczki znajdą zwolennicy pastelowych odcieni.

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

 

 

 

 

Na moim stole zagościły też wielkanocne elementy – w nieco nowoczesnym wydaniu. Przede wszystkim 2 kubeczki – jeden z królikiem na deskorolce dla mnie, drugi z borsukiem żonglującym piłeczkami dla mojego męża.

Są urocze – doskonale wpasują się w dekorację świątecznego stołu, idealnie sprawdzą się dla maluchów, a przede wszystkim nie są tylko wielkanocne, więc możecie wykorzystać je praktycznie przez cały rok. Możecie do nich dokupić także talerzyki i skomponować zestaw obiadowy dla siebie lub dziecka – cała seria nazywa się Bloomingville.

Wielkanoc – dekoracje świątecznego stołu i moje potrawy

 

Ja uwielbiam tego typu elementy kuchenne i chyba nigdy z nich nie wyrosnę. Zwłaszcza że na te święta wyposażyłam się w LILIKO, gdzie takich gadżetów jest mnóstwo, a te z motywami nadającymi się na Wielkanoc są mocno przecenione –  zobaczcie sami, zdążą jeszcze przyjść przed świętami jeżeli coś dla siebie wybierzecie.

 

A jak Wy przygotowujecie się na święta? Macie już w zapasie jakieś gadżety i dekoracje? A może przygotowujecie jakieś ciekawe potrawy i podzielicie się swoimi przepisami? Jestem ciekawa jak u Was wyglądają Święta Wielkanocne.

 

 

Wpis został przygotowany we współpracy ze sklepem Liliko.pl 

 

 

Z wykształcenia kulturoznawca – menedżer kultury i ...masażystka. Zawodowo specjalista ds. marketingu i social media, a w niedługiej przyszłości także pedagog. Uważa, że człowiek uczy się przez całe życie, dlatego stale podejmuje nowe wyzwania i łączy ze sobą na pozór dziwne pasje. Lubi książki, koncerty i eventy plenerowe. Wielka miłośniczka podróży, niepoprawna optymistka i nowoczesna żona.

5 Comments Posted

  1. Dziękuję za odwiedziny w Kocikowej Dolinie i zapraszam częściej… sama też będę zaglądać co tu nowego się wyrabia 🙂 Pozdrawiam Madziu.

    • Bardzo mi miło 🙂 Jeżeli lubisz pikle to koniecznie wypróbuj sałatkę do słoików – ja ją uwielbiam! Pozdrawiam 🙂

    • Cieszę się, że Ci smakuje – szczerze powiedziawszy ja też średnio przepadam za majonezem więc Twoja wersja będzie inspiracją dla mnie 🙂
      Ostatnio eksperymentuję z nowymi smakami więc może niebawem pojawi się coś w tym zakresie na blogu 🙂

Zostaw komentarz

Twòj adres email nie będzie opublikowany.


*


Facebook User Timeline

Close